copywriting

11 manje prijatnih načina da sebi pokažeš ljubav

Ljubav prema sebi nisu samo penušave kupke i relaks masaže. Nije ni samo meditacija i pisanje dnevnika, iako ove rutine zlata vrede.

Ljubav prema sebi ponekad znači da se prema sebi ponašaš kao sopstveni roditelj, da se pobrineš za svoje dobro i uradiš neke stvarno neprijatne, ali korisne stvari.

Često je baš ono što ti najteže pada upravo ono što će ti najviše koristiti i što ti je najpotrebnije.

Evo nekih stvari koje nisu baš kao dan u lunaparku, ali su blagotvorni gestovi ljubavi prema sebi:

Nauči da kažeš „ne“ i govori to kad god je potrebno.

Ako pokušavaš da budeš uvek tu za sve i pristaješ na svašta samo kako druge ne bi razočarala, vreme je da naučiš da kažeš „ne“. Tek kad govoriš „ne“ kome god, čemu god i kad god treba, imaćeš energije i vremena za sve ono čemu želiš da kažeš „da“.

Postavi granice i poštuj ih.

Ovo je vrlo bitno i posebna tema, kojoj treba posvetiti daleko više mesta. Za početak, razmisli o ovome: kad neko nešto ne želi, nije mu prijatno, otvoreno iznosi šta mu je u redu, a šta ne dolazi u obzir, da li to razumeš i poštuješ? A kada su tvoje granice u pitanju? Umeš li da ih jasno postaviš i čuvaš? Ako puštaš sve da zađu u tvoju „teritoriju“, ostaćeš sa premalo prostora za sebe.

Postavljanje granica je neprijatno u početku, ali kada to radiš iz ljubavi prema sebi, vremenom će postati lakše.

Okončaj toksične odnose.

Iako ovo može biti bolno ko kamen u bubregu, buduća ti biće zahvalna sadašnjoj tebi što si iz svog okruženja odstranila ljude koji ti srču energiju.

Svi odnosi koje gajiš treba da dodaju vrednost tvom životu, a ne da narušavaju balans.

Stavi tačku na prošlost.

Da treba da gledaš u tom smeru, imala bi oči na leđima. To je samo put koji te je doveo tu gde si sad. Vraćajući se mislima u rikverc, ništa novo nećeš naći. Zahvali joj se na svemu i pusti je.

Završi sa lošom navikom.

Bilo da je to pušenje, alkohol, prejedanje na emocionalnoj bazi, zavisnost od telefona, bilo kakva štetna navika, okončaj je. Nije sasvim lako, ali je jednostavno. Voli sebe dovoljno da ne radiš sebi nešto što ne bi nekom drugom voljenom biću. Sigurno mu ne bi uduvavala toksične supstance u telo ili podsticala da jede kad god se oseti uznemireno.

Nauči da koristiš društvene mreže tako da rade za tebe.

Vreme je najdragoceniji resurs koji imaš, a ne obnavlja se. Zato je jako glupo da ga trošiš na nešto što te ne raduje, čak i ne zanima, pa i nervira. Ako ti tvoj news feed već ide na živce, vreme je da mreže prilagodiš sebi. Koristi dragocene opcije unfollow, unfriend, block, hide i delete. Nema nikakvog razloga da gledaš bilo šta što te ne raduje.

Zakaži konačno taj pregled/zubara/ šta već odlažeš.

Ako te jeza podilazi od zubarske bušilice, igle za vađenje krvi, ili odlažeš neke preglede, uzmi sebe za ruku i pravac da prebrineš to.

Ako nemaš naviku da vežbaš, nateraj se da počneš.

Digni dupe, ma koliko ti teško padalo, i kreni. Nemaš šta da čekaš. Niko ne izgleda dobro u helankama ako se pošteno ne preznojava vežbajući. A matora ti jednog dana biće ti takođe zahvalna što joj ne krckaju stare kosti.

Suoči se sa strahom.

Šta god da je to što te plaši, osvesti strah, suoči se s njim, i pobedi. Ako ti treba pomoć, potraži stručnjaka da te podrži.

Budi iskrena sa sobom, osvesti i prihvati svoje slabosti.

Ako voliš samo svoje dobre strane, voliš se samo napola. Zato osvesti svoje prednosti i mane, prihvati ih sve, i voli se tačno takva kakva si, jedinstvena.

Budi hrabra, iskaži se i zauzmi se za sebe. Prihvati da se nećeš svideti svima.

Niko se ne dopada svima. Ni Bakman, ni Balašević, ni Biković. Ni Ana Bučević, ni sladoled od čokolade čak ne vole svi. Neće ni tebe. Prihvati to. To nije razlog da utišavaš sebe i zamračuješ svoj sjaj. Dopusti da se tvoj glas čuje, da tvoja poruka stigne do onih kojima treba i ne izvinjavaj se nikada za prostor koji zauzimaš na planeti. Zauzmi se za sebe isto kao što bi za bilo koga svog.

Nekad najkorisniji lekovi imaju grozan ukus. Prema najkorisnijim stvarima nekad su nam najjači otpori. Ali to što nešto nije prijatno nije razlog da to ne učiniš.

Prati i na:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.